Risanke za otroke

otroške-risankeVečina staršev priznava, da si kakšne pol ure ali urico zase pogosto zagotovijo tudi tako, da otrokom oziroma malčkom vključijo televizijo. Zakaj tudi ne? Otroci so zadovoljni in se zabavajo, starši pa imajo mir. Oboji so zadovoljni in nikomur nič ne manjka.

Risanke za kratkočasanje

Pravzaprav ni s tem prav nič narobe, če le upoštevamo starost otrok. Kljub temu, da obstajajo risani televizijski programi, ki so namenjeni celo otrokom, starim manj kot eno leto, namreč strokovnjaki za razvoj in vzgojo otrok dojenčkom gledanje televizije odsvetujejo. Pa ne zato, ker bi bilo gledanje pisanih slik na ekranu ter poslušanje otroških napevov in dialogov škodljivo, če se jih poslužujemo res zgolj tiste pol urice, ko rabimo nekaj miru. Ne, težava je v tem, da televizija pogosto pomeni, da je interakcije dojenčka s starši manj – risanke tako izpodrinejo prave in pristne odnose, pri katerih se najmlajši največ naučijo in jih oropajo nežnega stika s starši, ki je nujen za razvijanje občutka povezanosti, ljubezni in varnosti.

risanke-za-otrokeJunake risanih serij je potrebno poznati

Kaj pa malčki in predšolski otroci? So risanke tudi za njih lahko škodljive? Odgovor je enak – škodijo zgolj, če jih je preveč, če otrok zato zanemarja stike in druženje z vrstniki in družino. Druženje s televizijo, računalnikom ali računalniško tablico ne zagotavlja tiste pristne interakcije, ki je pomembna za socializacijo oziroma pridobivanje socialnih veščin. Otroci, ki so bolj kot ne prepuščeni sami sebi oziroma televiziji, se zato v pravih odnosih ne znajdejo najbolje – in to je možno opaziti že v vrtcu. Otroci so bolj introvertirani, zaprti sami vase, manj se družijo, manj sodelujejo, to pa vodi v težave. Ker ne sodelujejo in niso dovolj odprti, vzgojiteljice težje opazijo njihov potencial ter nadarjenost za posamezna področja. Ker so pri igri tihi in se pogosto držijo zase oziroma se ločijo od skupine, so manj priljubljeni pri vrstnikih. Oboje je seveda precejšnja ovira, saj se otrok tudi sam ne zave svojih sposobnosti, prav tako pa ne razvije dobrega načina komuniciranja in ima manj zaupanja vase, kar vpliva na njegovo samopodobo.

Kakšna je primerna starost za določeno zvrst?

Seveda pa je tu pomemben še en dejavnik: izbira programa glede na starost. Vsi risani filmi namreč niso primerni za otroke vseh starosti, nekateri pa zanje sploh niso – namenjeni so najstnikom ali celo odraslim. Večina risanih filmov ima zato oznako, ki določa, kateri starosti so namenjeni, prav tako pa se po starosti ločujejo tudi otroški programi. Tisti za najmlajše predvajajo nežne risanke z veliko izštevankami in pesmicami, tisti za velike otroke pa prikazujejo tudi risanke, v katerih je več »stripovskega« dogajanja, kombinirajo pa jih z otroškimi igranimi nanizankami.


Preden otroku dovolimo, da gleda televizijo, je torej potrebno razmisliti o tem, kaj bo gledal. Vsebina jim mora biti prilagojena. Risani filmi, ki smo jih v mladosti gledali sami, so nam kot staršem morda tako všeč, da o njihovi primernosti niti razmišljamo ne. Če vam podam primer – znanec je pred časom potožil, da televizija očitno res slabo vpliva na otroke. Povedal je, da njegova dveletna hči grdo ravna z družinskim mačkom, ker gleda risanke o mačku Tomu in mišku Jerryju. Ob vprašanju, ali morda ne gre toliko za neprimernost televizije kot dejstvo, da ta risanka ni primerna za dvoletnike, se je najprej zamislil, nato pa povprašal, kaj naj ji sicer predvaja. Ker imamo pri nas doma kar nekaj risank na DVDjih, ki so jih otroci že prerasli, sem mu tako lahko dala nekaj Nodijev in drugih nežnih risank, ki so primerne za malčke. In veste kaj? Znanec teh risank prej sploh poznal ni – zanj sta bila Tom in Jerry pač nekaj, česar se je spomnil iz svoje mladosti, zato sta bila prej tudi edino, kar je hčeri predvajal.

Kar je všeč nam, še ni nujno, da je tudi otrokom

Izberite prave risanke za otroke

Dobro torej izberite, kaj bodo vaši otroci gledali, kdaj in kje. Dovolite jim zabavo z risanimi junaki, vendar jo omejite– nihče si namreč ne želi, da bi otroci hrepeneli le še po risankah, na pravo druženje in gibalne aktivnosti na prostem pa bi pozabili. Za vsake pol ure gledanja risank naj se otrok eno uro giba, pa ne morete udariti mimo. Oziroma – morda lahko hkrati poskrbite tudi za oboje! Nekatere risanke in otroške oddaje namreč niso namenjene zgolj opazovanju, temveč tudi sodelovanju. Otrok lahko odgovarja na vprašanja, ki jih na podlagi slike zastavljajo risani junaki, skupaj z njimi šteje, prepeva in poimenuje razne predmete in pojme, prav tako pa je vse več risank in oddaj, pri katerih je potrebno pomigati, torej plesati ali telovaditi. Če naletite na takšne risanke, jih velja izkoristiti, saj običajno otrokom prikažejo nove načine gibanja, ter jih navdušujejo nad osvajanjem novih motoričnih vaj, ki se jih morda ne bi nikoli lotili.

Torej: risanke da, ali ne? Vsekakor jih lahko še naprej izkoristite, da imate pol urice miru in si po službi, kuhanju ter pospravljanju nekoliko odpočijete ter v miru dvignete noge ter popijete kavo. Da si privoščite čas zase, medtem ko malčka čuva televizija. Tako si boste najhitreje nabrali moči, da se boste potem, ko boste televizijo izključili, lahko polni zanosa posvetili otroku in počeli z njim vse tisto, kar ste si vedno želeli, a se vam je zdelo, da ste preutrujeni.