Risanke / Sinhronizirane risanke / Smrkci · 16. 07. 2015

Risanke Smrkci

Risanke Smrkci so risanke, ki so primerne za vse generacije. V njih nastopajo mala modra bitja z belo čepico, ki s svojimi prigodami, dogodivščinami in zapleti navdušujejo male in tudi malo večje gledalce in vzbujajo pri njih celo paleto različnih čustev: od groze, strahu, tesnobe, nelagodja, pa vse do radosti, navdušenja, sreče in zmagoslavja.

smrkci

Majhni, modri in s kapicami

Zakaj so smrkci tako ljubki? Pravzaprav je res, da so nam deloma všeč zato, ker so majhni in živijo v gozdu kot kakšni vilinčki ali škratki, poleg tega pa so še modri. Modri? To je zagotovo najbolj nenavadna barva kože, kar si jih lahko predstavljamo, in težko je reči, o čem je razmišljal Peyo, ki jih je ustvaril, ko se je odločil za modro. Ta bi bila zagotovo primernejša za bitja iz vesolja, ne pa bitja, ki živijo v naravi in z naravo. Nenazadnje bi mati narava v realnosti zagotovo poskrbela, da bi imela gozdna bitja primerno varovalno barvo, ne pa takšno, ki že na daleč bode v oči. A risanka je risanka in svet smrkcev je nekaj posebnega, z njim pa se nam je priljubila tudi njihova modrina.

Smrkci – Lačni Smrk (del 1 od 2)

Glavni razlog, da so smrkci tako ljubki, pa je zagotovo njihova neposrednost. Smrkci so namreč najbolj odkrita bitja od vseh, saj enostavno ne znajo skrivati svojih čustev, razpoloženj ter svojih značajskih lastnosti. Kadar so veseli, žalostni, jezni ali tudi ljubosumni, to takoj pokažejo. Ne znajo se pretvarjati, in zaradi tega so tako zelo drugačni od ljudi. So takšni, kakor si želimo, da bi bili tudi sami – če bi si to v tem norem svetu seveda lahko privoščili.

risanke-smrkci

Prikupni junaki risanke Smrkci

Risanke o smrkcih so torej popolno nasprotje realnega sveta. V njih nastopajo različni liki z enkratnimi značajskimi lastnosti. Njihov vodja je ata Smrk, ki je najstarejši in najvplivnejši član družine in upoštevanje njegovega mnenja je zakon. Smrketa predstavlja edini ženski spol v risanki, saj izvorno ni bila članica smrčje družine – ustvaril jo je Gargamel, da bi jo s tem smrkcem pošteno zagodel in jo ulovil, a se je uštel. Smrkci so po duši pač dobri in dobrota je prevladala tudi v Smrketi. Zato se je pridružila svojim modrim prijateljem in poskrbela za obilico rivalskega vedenja med moškimi predstavniki malih modrinov, ki so pričeli tekmovati za njeno naklonjenost.

Smrkci – Lačni Smrk (del 2 od 2)

Vsak po svoje je nadvse smrčji!

Vsak izmed Smrkcev ima svoje ime, ki se običajno sklada z njegovim karakterjem, in ima svojo vlogo v življenju teh bitij. Glavca je učenjak, ki si želi nekoč postati vodja in prevzeti vlogo ate smrka, a ga radoživi smrkci običajno ne jemljejo preveč resno oziroma so naveličani njegovega modrovanja. Lepi je zagledan sam vase in se ves čas ogleduje v zrcalu. Lenko bi najraje cel dan spal in zadrema celo med delom. Zmrdi je vsaka stvar odveč in vedno se pritožuje, a na svojevrsten, ljubek način. Kuhar ves čas kuha in peče torte, Vicko pa se obnaša norčavo in najraje podarja darila, ki eksplodirajo in obdarjenca pošteno osmodijo …

Smrkci – Karate Klada

Smrkci živijo običajno življenje, so pridni, delavni in prizadevni, spopadajo se z vsakdanjimi problemi in preprekami, ki jih več ali manj uspešno premagujejo. Tako, kot v življenju ljudi, tudi pri njih ni popolne sreče, saj jim to kali in preprečuje njihov največji sovražnik, zlobni čarovnik Gargamel s svojim mačkom Azraelom, s katerim se povzročanje težav malim, modrim bitjem še stopnjuje. Ves čas skrbita za to, da pri njih sejeta nemir, zmedo in vzbujata strah in negotovost. Njun skupni cilj je, da ves čas prežita nanje, si prizadevata, da bi jih ujela in pojedla – si iz modrih, drobnih gozdnih bitij pripravila smrčjo juho. Vendar imata tudi zloba in maščevanje svoje meje in sta na koncu premagani, saj tudi v tej risanki velja pravilo, da se dobro vedno povrne z dobrim, za vsako povzročeno zlo pa vedno obstaja palica.

Veliki in večni sovražnik – Gargamel

Poleg modrinov, zlobnega čarovnika in njegovega mačka, ki je večinoma ljubko trapast in se gledalcem večkrat celo zasmili, ker skuša ustreči svojemu gospodarju, a pri tem dela napake, nastopajo v risankah o smrkcih še druga bitja, na primer mati Narav,velikan Lakom, Gargamelova mama … Prav tako imajo smrkci v nadaljevanju izvirnih risank še družbo iz različnih zgodovinskih obdobij in različnih dežel sveta. S pomočjo posebnih kristalov lahko namreč potujejo skozi čas in se tako enkrat znajdejo med Škoti v karirastih kiltih ter pri njih srečajo pošast iz jezera Loch Ness, drugič se srečajo z vitezi okrogle mize, tretjič pa potujejo na rimski galeji.
Kakšen vpliv imajo risanke Smrkci na otroke in odrasle? Glede na to, da so risanke o malih modrih bitjih priljubljene že več kot tri desetletja, lahko gotovo rečemo, da so postale klasika. Nenazadnje to dokazujejo tudi celovečerni igrani filmi o smrkcih, kjer se risanka s pomočjo računalniške animacije spaja z realnim svetom ljudi.

Smrkci – Huda nadloga (del 1 od 2)

To so risanke, ki so večne, aktualne v vseh časih, saj jih nenehno spremljajo vse generacije tako rekoč od zibelke do groba, oziroma od otroštva do odraslosti, ko se gledalci v vlogi staršev ali starih staršev znajdejo v situaciji, ko morajo s svojimi otroki aktivno sodelovati pri gledanju risank o malih modrih bitjih in pri razpravah o njih, saj to v otroštvu predstavlja pomemben faktor pri duševnem razvoju otroka. Tudi na odrasle ima gledanje risanih filmov pozitiven vpliv, saj na ta način ohranjajo vse življenje otroka v sebi. Ob risankah se sprostijo in nasmejejo, in s tem risanke tudi dosežejo svoj namen.

Sinhronizacija priljubljene risanke

V preteklosti risanke niso bile sinhronizirane in starši so morali vložiti več truda, da so otrokom, s pomočjo podnapisov v tujem jeziku, po svojih besedah pravilno predstavili glavni pomen in vsebino risank. Danes je to delo olajšano in poenostavljeno, saj so vse risanke, tudi Smrkci, sinhronizirane in otroci jih spremljajo v maternem jeziku in si tako na neposreden način ustvarijo svoje mnenje o njih. Starši postanejo le tihi sogledalci in opazovalci in ni jim potrebno stalno iskati ustreznih besed za razlago. Otroci si ob gledanju sinhroniziranih risank Smrkci ustvarijo svoje mnenje in pri tem razvijajo sposobnosti opazovanja, logičnega razmišljanja, smisla za humor in pravičnost in sočustvovanje, kar vse predstavlja dobro popotnico za prihodnje življenje. Tako kot druge risanke, jih namreč tudi smrkci lahko marsičesa naučijo, in gotovo niso namenjene zgolj kratkočasenju.

Smrkci – Huda nadloga (del 2 od 2)