Winx · 16. 07. 2015

Winx risanke

Veste, kdo so Stela, Bloom, Flora, Musa in Tekna? Če imate doma deklico v predšolskem obdobju, potem gotovo veste, da govorimo o vilah, ki hodijo na šolo imenovano Alfea in se bojujejo z zlobnimi silami. Ampak to še zdaleč ni vse. Mlade vile, ki ves čas tičijo v prekratkih krilcih in se nikoli ne učijo nič takega, kar bi prišlo našim otrokom v realnem življenju kdaj celo prav, imajo tudi svoje fante.

WinX risanke so polne čarovnij

Tudi ti so junaki, ki odganjajo sile zla. Za razliko od vil, ki imajo čarobne moči ter pri boju z zlom uporabljajo lastno energijo, se tako imenovani »specialisti« bojujejo z meči. Kljub temu, da gre za spopad med dobrim in zlim, pa ostaja risanka otrokom primerna in v njej ni krutega nasilja. Celo pošasti in čarovnice, s katerimi se junakinje in junaki spopadajo, niso videti pretirano grozni – odraslim bi se zdeli z njihovimi velikimi zobmi in tipičnim čarovniškim smehom celo nekoliko smešni.

winx

Na prvi pogled se zdi vse lepo in prav, dokler nekega dne starši ne pričnemo ugotavljati, da male deklice posnemajo junakinje iz risank. In to ne v smislu, ki nam bi bil všeč. Nič ni narobe, če si predstavljajo, da z različnimi žarki in udarci uničujejo grda bitja, precej bolj moteče pa je, ko med njihovo igro katera reče: »Punce, kaj, če bi naredile modno revijo za fante?«

WinXice so vile z različnimi znanji

Ja, nekatere risanke ki jih danes gledajo naši otroci, so dejansko namenjene zgolj zabavi in ničemer drugemu. V nekaterih ni niti kančka poučne vsebine. In to prav gotovo velja tudi za Winxice. Vendar jih ne smemo kar takoj obsoditi. Vsaka od junakinj se posveča svoji posebni moči, ki je usklajena z njenim zanimanjem, tako je Flora vila rastlin, Musa vila glasbe, Tekna pa vila tehnologije, ki zna s svojim računalnikom ali računalniško tablico poskrbeti, da se reši prav vsaka težava.

Winx Club na koncertu – Edina si

Še najtežje je določiti, kaj je glavna naloga Bloom, vile zmajevega ognja, ter Stele, vile sonca. Predvsem slednja se zdi nekoliko »avšasta«, saj se kot princesa Solarije očitno ni nikoli povsem zavedla realnosti, temveč se bolj kot ne od nekdaj ukvarja z nakupovanjem. In kaj je njena strast? Moda.

winx-risanke

Kot mami, ki je veliko bolj vesela, če otroci gledajo poljudnoznanstvene oddaje o živalih, mi gredo mlade vile v minicah in s praznimi glavami torej precej na živce. Enostavno jih ne prenašam. In ne morem razumeti, kako so lahko pri deklicah tako priljubljene. Že res, da rešujejo svet, ampak poleg tega jih ne zanima kaj dosti drugega – edino morda to, kdaj bo šla katera na zmenek. Kljub temu, da so te risanke po mojem mnenju povsem trapaste, pa jih hči še vedno gleda.

Winx Club – Magical Adventure

Winxice popeljejo otroke v sanjski svet

Tisti, ki mislimo da so risanke kot so te o Winxicah namenjene zgolj poneumljanju deklic, moramo ponovno dobro premisliti. Zakaj? Ker gre v predšolskem obdobju za čas, ko punčke pač rade sanjarijo o princeskah, vilah in podobnem. Tako kot smo tudi njihove mame – le, da na nekoliko drugačen način. Saj veste, tudi me smo oboževale zgodbo o lepi Pepelki, ki je imela hudobni sestri in mačeho, in potem je dobila najlepšo obleko na svetu, najlepše prevozno sredstvo, šla na najboljši ples, kjer je bila sama smetana, in se nazadnje poročila z najbolj zalim princem. No, in Winxice so tu precej blizu.

Dokler se mame ne sprašujemo, zakaj za vraga se je Pepelka hotela poročiti s princem in zakaj ni raje počela kaj bolj pametnega, kot ždela na gradu s hudobnima sestrama in mačeho, tudi Winxic ne moremo obsojati. Dejansko niso namreč nič bolj puhoglave od Pepelke. In, ja, čeprav smo mame kot deklice sanjarile o princeskah v lepih oblekah, o princih in plesih, nam danes čisto nič ne manjka – tako kot tudi našim punčkam ne bo.

Boj dobrega proti zlu

Winx: Sezona 2, epizoda 7 – Skrivnostni kamen

Winxice so torej stara zgodba v sodobni preobleki. Dekleta, ki ne sanjajo o princu na belem konju, temveč so nekoliko bolj sodobne in svojo simpatijo povabijo na zmenek kar same, če ne gre drugače. Dekleta, ki se ne pustijo maltretirati zlobni mačehi in sestrama, temveč so toliko emancipirane, da vzamejo usodo v svoje roke. Ne potrebujejo dobre vile, ki bi jim pričarala kočijo in lepo obleko, temveč za vse to s svojo lastno voljo in močmi poskrbijo same. Še bolj pohvalno pa je, da Winxice hodijo v šolo. Že res, da se ne učijo stvari, ki bi bile uporabne v realnem svetu, a pomen izobrazbe kljub temu ni zanemarjen. Dekleta se učijo pri različnih »vilinskih« predmetih, saj sicer ne morejo premagati zla. Tako kot se je treba učiti tudi v realnosti, sicer lahko na dosežke in uspeh kar pozabimo.

Winx: Sezona 1, epizoda 6 – Obisk Mračnega stolpa

Winxice imajo rade modo

Še več: Winxice so vajene tudi delati! Morda njihova služba po koncu vilinske akademije ni pretirano visokoleteča, saj imajo salon za ljubljenčke ter trgovino z ljubljenčki, pa vendarle je jasno, da imajo svoje obveznosti. Hkrati pa si najdejo še čas za svoj ansambel, zmenke in reševanje sveta. Lahko bi torej rekli, da so super ženske, za katere ni prav nič pretežko, predvsem pa pri njih nikoli ni izgovora, da za kakšno stvar nimajo časa ali so preutrujene. Še za telovadbo oziroma urjenje si vzamejo čas. S tega vidika gre za popolne mlade ženske, v kakršne bi marsikdo rad vzgojil tudi svoje hčere: izobražene, organizirane, delovne junakinje, ki pa si znajo vzeti čas tudi za šport in zabavo. Dejstvo, da rade nakupujejo, se ukvarjajo z modo ter imajo vedno težave s fanti, pa ni nič slabega. Gre le za realen odraz sodobne družbe in realen prikaz sodobne ženske. Kar priznajmo si, da so lepa oblačila in nakupovanje pač nekaj, brez česar ne moremo.

Winx: Sezona 2, epizoda 22 – Nevarnost preži v divjem paradižu

Ko bo vaša hči naslednjič gledala Winxice, se torej nikar ne zgražajte. Pomislite, da se tudi v na videz plehkih stvareh včasih skriva več, kot se zdi. Nenazadnje nas je tega naučila že tudi priljubljena punčka Barbie, za katero je bil marsikdo ravno tako mnenja, da je trapasta blondinka s prevelikim obsegom prsi in bokov, pa se je po petdesetih letih prodaje pokazalo, da je naredila za emancipacijo deklic več kot marsikatera tako imenovana didaktična igrača – Barbie nam je namreč pokazala, da smo lahko lepe in urejene, da se lahko zabavamo, a vseeno dosežemo, kar koli si zadamo, saj je bila nenazadnje tudi zdravnica, pilotka in celo astronavtka.